Er bestaan diverse soorten blogs. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden weer met daarin ook de kenmerken aangegeven. Sowieso zijn ze bijna allemaal product- en dienst gerelateerd. Dit soort teksten kun je zelf schrijven, maar je kunt het ook uitbesteden aan een tekstbureau.
Beschrijvende blog
Deze is geschikt voor het beschrijven van bepaalde voorbeelden die passen bij het blog onderwerp. Ook kun je het gebruiken voor het beschrijven van bepaalde middelen die je nodig hebt om een doel te bereiken. Tevens kun je het gebruiken voor het geven van je mening over een actueel onderwerp of een bepaalde situatie. Geef hierin altijd een aantal verbeterpunten aan. Een beschrijvende blog bestaat uit een inleiding, opsomming en een bepaalde actie. De tekst moet niet te zakelijk zijn maar ook niet te informeel. Bovendien moet het een semi- wervend karakter hebben omdat je eigen mening/visie een oplossing biedt. Ook worden beschrijvende blogs gebruikt om bezoekers door te leiden naar een bepaalde product of dienst.
Wervende tekst
Deze soort teksten hebben veel overeenkomsten met de structuur van persberichten en commerciële brieven. Het is geschikt voor het promoten van een product, dienst of visie en door middel van een uiteenzetting van productvoordelen kun je aangeven waarom je dienst of product de beste is. Bovendien ga je diep in op het product of de dienst. Hierbij geldt dan ook dat de tekst vaak zakelijk geschreven is en een wervende titel bevat. Vaak geef je ook aan waarom je product de oplossing is voor een bepaald probleem.
Hobbyblogs en vraag- en antwoordblogs
Een hobbyblog maakt gebruik van kleine teksten in een combinatie met een stappenplan. Ze bestaan dus niet zo zeer uit grote lappen tekst met opsommingen. Voorbeelden van hobbyblogs zijn kook- of sportblogs. Meestal zijn ze informeel opgesteld en er is sprake van een hoge frequentie wat betreft plaatsingen. Regelmatig worden er bijvoorbeeld nieuwe gerechten of sporttrucs geplaatst. De hobbyblog is geschikt om op een praktische manier te laten zien waar je mee bezig bent, het opbouwen van een grote groep volgers en deze ook te inspireren.
Vraag- en antwoordblogs lijken veel op hobbyblogs maar ze zijn vraag gestuurd in plaats van aanbod gestuurd. Het begint met een probleem en vervolgens wordt de oplossing aangereikt door de schrijver. Na een vraag kan door zowel bezoekers als de beheerder van de website hierop gereageerd worden. Een vraag- en antwoordblog past goed bij technische ondersteuning. Verder is er vaak een grote mogelijkheid om vragen en reacties te plaatsen en oplossingen hoeven niet ‘bewezen’ te zijn; veel van de oplossingen komen op basis van ervaringen.